Saloot tuturor,
Mai puțin celor care nu apreciază tortul cu morcovi.
Săptămâna trecută, pe 09, Mâncărești a împlinit 1 an. Mâncăm tort azi că pe 09 am mâncat mucenici muntenești. Sărbătorim acest colț de internet, unde gătim povești. Fiecare rețetă este o experiență sau o dorință, o curiozitate sau ceva familiar. O teamă sau o siguranță. E despre amintirile copilăriei, despre locuri însemnate și despre cele explorate. E despre oameni de care ne-am îndrăgostit, nu doar dragoste romantică, chiar și despre oameni pe care i-am iubit pentru câteva minute sau despre oameni pe care încă îi iubim. Mai e despre nevoia de a ne împrieteni cu niște frici și despre un foc care e mereu aprins și merită întreținut. Despre plăcerea de a însufleți ce ne înconjoară într-o poveste și mai departe într-o călătorie.
Am pregătit împreună cu Anca un set de 9 întrebări, una pentru cealaltă. Let’s have some fun!
Ce înseamnă Mâncărești mai exact? Nu mi-ai zis niciodată cum ai construit cuvântul.
Anca: Mâncărești e mâncare în București, ca să te bucuri că esti, cu două fete din Ploiesti.
Ce ți-ai spus cel mai des pe parcursul acestui an, legat de Mâncărești?
Anca: mai vreau nu mai vreau nu mai vreau normal că vreau gata nu mai vreau ador am obosit mai vreau.
Ce ai face cu niște pudră din fructul dragonului, o oglindă și o mână cu boabe de mazăre?
Anca: Aș folosi pudra să fac vrăji și m-aș transforma într-o cafea bună pe care o beau oamenii dimineața și sunt fericiți. Din boabele de mazăre aș face lapte, iți dai seama.
Dacă Mâncărești ar fi un om cum ar arăta?
Anca: Cred că Mâncărești arată ca mine și ca tine și oricine l-ar vedea, l-ar confunda cu noi pe stradă.
Crezi că Taco cobește? Dacă da, zi un context în care ar face-o.
Anca: Sigur stă în lunile de iarnă și zice că iar o să ne vină mult întreținerea. Si ce crezi?! Chiar vine mult și el se dă super afectat și apoi zice că domle’ nu mi-a intrat salariul, pune tu pentru mine, știi ca mi-am pierdut portofelul și până la urmă plătesc eu tot. În fine, nu mai zic nimic.
Dacă ai fi o modalitate de transport, ce ai transporta?
Anca: Aș transporta fructe de primăvară și aș lua oameni care fac autostopul și le-aș pune întrebări intrusive și le-as spune secrete de-ale mele, iar la finalul drumului le-aș da un kilogram de cireșe și un pupic de la distanță.
De ce crezi că verbul a frământa este și despre stări sufletești?
Anca: A fost odată ca niciodată un suflet care s-a frământat atât de tare încât singura alinare a fost să frământe un aluat și să facă o babka delicioasă.
Asta e o poveste inventată de mine, în cazul în care nu te-ai prins. Mă rog, în lumea mea, întâi s-a frământat sufletul, apoi s-a frămânat aluatul.
Ce ai face între două umerașe?
Anca: M-aș întinde mai mult decât mi-e plapuma.
Zi-ne un banc.
Anca: De ce a luat-o trenul pe un drum greșit?
Că nu avea respect de șine.
(…)
Sunt sigură că întrebările puse Ancăi sunt dintre cele la care și voi v-ați gândit, iar răspunsurile ei v-au satisfăcut curiozități. Acestea fiind spuse să trecem la întrebarile pregătite de Anca pentru mine.
Mă mai iubești?
Corina: Există un singur răspuns pentru întrebarea asta. Da.
Povestește-mi ceva de care ești mândră, dar despre care nu găsești niciodată timp să vorbești.
Corina: Păi o dată la câteva zile vorbesc cu plantele (și planetele), le admir, le spun cât mă bucur că le văd crescând.
Dacă ai fi un cartof, cum ai fi preparat?
Corina: Aș fi tăiată în două, o jumătate coaptă cu unt și cu trufe aruncate pe mine, iar cealaltă jumătate rasă și pusă sub ochii oamenilor cu cearcăne, să le tratez.
Care e complimentul tău favorit dintre toate complimentele pe care le-ai primit de-a lungul timpului?
Corina: am intrat acum vreo doi ani într-o încăpere cu mulți oameni și tipul care urma să țină un curs a întrebat în gura mare: a venit Corina că miroase a prăjituri?!
Cum arată sandvișul ideal pentru tine?
Corina: nu există ideal, există mai multe variante care-mi plac la fel de mult. Una dintre ele ar fi un colț de pâine rotundă, de casă. Aș scoate miezul, l-aș da la păsări și aș unge jumate de interior cu dulceță de ardei iute, cealaltă cu chutney-ul meu de smochine, ceva ciuperci sălbatice trase în tigaie, brânză untoasă de oaie, fenicul înăbușit, cu năsturel verde, coriandru și niște zeamă de lămâie.
Dacă nu ar fi nevoie să dormi, ce ai face cu cele 8 ore extra?
Corina: aș plimba ursul, aș împușca doi iepuri dintr-un foc și m-aș ocupa de Mâncărești.
Cum ai descrie experiența Mâncărești într-un cuvânt?
Corina: Crazy.
Spune-mi ceva despre tine ce nu aș putea să ghicesc doar uitându-mă la tine.
Corina: nu cos, când situația o cere apelez la o croitorie, în schimb îmi place mult să descos.
Ce ai alege dintre o baie în coriandru sau un scrub cu halva?
Corina: baia de coriandru, cred că ar fi o senzție fresh, în timp ce de la scrubul de halva aș fi prea lipicioasă.
Închinăm aceste întrebări pentru curaj, pentru încă un an de Mâncărești, pentru victorii pe care le-am sărbătorit și pentru oameni care ne-au adus complimente, dar și pentru cei care au tăcut. O să continuăm chiar dacă o să ne împedicăm și o să povestim tot ce nu uităm.
Și pentru că cel mai bine ne închinăm cu o felie de tort lângă, am pregătit unul.
Tort cu morcovi și caramel
Ingrediente pentru blat
200 gr făină de migdale
o linguriță praf de copt
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
100 ml ulei de migdale sau de rapiță
3/4 cană nucă mărunțită
2 ouă
80 gr melasă din zahăr brun
4 morcovii medii rașii
o linguriță 5 spices
1/2 linguriță ghimbir pudră
2 lingurițe extract de vanilie
un praf de sare
miez de nucă mărunțit pentru decor
Ingrediente pentru cremă
un pachet frișcă de cocos
două linguri lapte de cocos din conservă
o linguriță extract de vanilie
Ingrediente pentru caramel
restul laptelui de cocos din conservă
o lingură melasă din zahăr brun
Am pornit cuptorul la 175 de grade. Am dat morcovii prin răzătoare, i-am pus deoparte și m-am așezat oleacă că-mi obosise mâna dreaptă. Într-un bol am amestecat făina de migdale cu praful de copt, bicarbonatul, 5 spices, ghimbir (cu fugiții) și sarea. Am dat bolul deoparte și am lăsat agenții să interogheze făina de migdale.
Am bătut oule și zahărul cu mixerul, la viteză medie spre mare, aproximativ 5-7 minute, până devine compoziția lucioasă, pufoasă și considerabil mai multă cantitate. Am adăugat și extractul de vanilie la ultima rundă de vâjuri pentru mirosuri apetisante.
M-am întors la morcovi și am adăugat cocosul mărunțit și uleiul de migdale peste ei. Am amestecat bine, să se împrietenească, nu se așteptau la așa context. Ulterior, se adaugă peste compziția din ouă 1/3 din amestecul uscat (făină), se încorporează. Apoi 1/2 din amestecul de morcovi, se încorporează și se alternează până se termină ambele compoziții. Se transferă compoziția obținută într-o forma de copt, cu diametrul de 20 cm și se introduce la cuptor pentru aproximativ 50 de min.
Între timp am preparat haina tortului. Cu ajutorul mixerului am bătut crema de cocos, care are deja o textură solidă cu cele două linguri de lapte de cocos din conservă, pentru a obține o textură mai moale și ușor de manevrat. Am dat deoparte.
Pentru caramel, am transferat restul laptelui de cocos din conservă într-o crăticioară, am adăugat zahărul și am amestecat, când a dat în clocot, am dat focul spre minim și am lăsat cam 50 de min, până se obține textură de caramel, amestecând din când în când.
După ce tortul s-a răcit bine de tot, l-am tăiat în două jumătăți, l-am umplut cu caramel și l-am îmbrăcat în crema de cocos. Da știu, sună decadent! Am ornat cu miez de nucă mărunțit. Am servit după ce a stat vreo oră la frigider. Cam bun!
Pe curând!
Sunteți minunate! La mulți ani de Mâncărești!